Posts

Showing posts from November, 2020

Kenali apa itu Prebiotik & Probiotik

 Assalamualaikum, Ada yg tau tapi mgkin ramai jugak yg belum tau menganai benda nie.Sekadar perkongsian dan harap dpt membantu agar semua faham prebiotik & probiotik ada perbezaannya :  Prebiotik adalah sumber makanan bagi Probiotik Prebiotik boleh dihasilkan dari hasil peraman atau jeruk buah-buahan seperti nenas, mangga, labu dsb dan sayur-sayuran. Manakala Probiotik merupakan bakteria baik yang membantu meningkatkan lagi proses  penguraian organik yang tidak diurai secara cekap di dalam usus, tanah dan air.

Sedikit Pengenalan

 Seni haiwan hiasan seperti ikan betta/ikan laga/pelaga sudah sinonim di negara kita. Tetapi udang hias (crayfish /freshwater lobster/udang kara) Semakin mendapat sambutan. Terdapat beberapa spesis. 1.redclaw @ cherax quadricarinatus. (menjadi sajian/hias kerana boleh membesar sehingga 12inci.) a. Warna biru B. Kehijauan  C. Rare spesis berwarna jingga D. Ada juga yg berjaya ternak menjadi warna putih.  2. Clarkii. Size agak kecil namun mempunyai pelbagai jenis warna. * merah gelap *putih. *biru *kuning *mix color (menjadi pertandingan di negara taiwan/korea/jepun/Thailand) 3. Cherax destructor, spesis viral di malaysia. Kononnya pemusnah ekosistem jika terlepas ke sungai2. Dipercayai makan apa shj hidupan di dalam air. Namun ianya tidak seperti yg disangka. Kerana ikan peacock bass, PB. Lebih agresif dan makan udang yg kecil. Hobi Seni hidupan akuatik ini dpt memberikan ketenangan  serta menjadi sebahagian sumber pendapatan.

Pengenalan Udang Kara (Lobster Air Tawar/LAT)

  Apa itu Lobster Air Tawar? Lobster Air Tawar atau dikenali sebagai LAT adalah haiwan Omnivor yang berasal dari Australia dan Papua New Guinea dan dikenali sebagai Redclaw atau Crayfish. Pada awalnya dibawa masuk ke Malaysia sebagai ternakan hiasan dan pada tahun 2013 telah dikomersialkan sebagai ternakan bagi tujuan makanan. Rasanya hampir sama debgan dengan Lobster laut dan dikatakan rendah kolestrol

TIP PENJAGAAN BENIH LAT

  Tips ini tidak bermaksud untuk menggantikan Kursus Penternakan Lobster, saya membuat nya hanya sekadar untuk info apa apa yang terlintas difikiran saya dan yang selalu ditanyakan oleh pelanggan saya. Untuk info yg lebih mendalam, pergi lah sertai kursus yg ditawarkan, bukan mahal mana pon, sekitar RM100 – RM200 jer. Tips ini Saya tulis pon apa yg teringat oleh saya. Tips ini mungkin akan dikemas kini secara harian atau mingguan, bergantung kpd masa yg terluang dan keperluan. Ia nya juga tidak mengikut katagori perjagaan. Ia juga saya tulis hasil dari bahan media yg saya baca dan lihat. Saya banyak membuat perbandingan info dari otai2 yg da lama dalam bidang nie. Air, air yg terbaik ialah air dari bukit dan pergunungan yg mengalir kerana ia mengandungi kandungan mineral yg diperlukan lobster secara semula jadi. Air sungai yg tidak tercemar oleh perindustrian. Air tasik pun sama. Jika anda menggunakan air paip, sila dedah/biarkan sekurang kurang 2-3 hari, lebih lama lebih bagus untuk m

Lobster Air Tawar (LAT)

Soalan yg biasa kita tertanya tanya bila kita nak ternak LAT nie insyaallah serba sedikit dpt membantu bagi pemula yg baru nak menternak : - Berapa banyak seekor lobster makan? =3% dari berat badan dia maknanya sikit je - pH air lobster berapa? = Ph yg sesuai antara 6.5-9 - Camne nak control pH? Ph air biasa tak banyak berubah melainkan kalau + pape addactive mcm daun ketapang,em4,probiotic dll.First setup air penting utk kualiti air,utk air paip biasa ph bawah 7 n biasanya sy mggunakan tcdo2,coral,kapur utk naikkan ph air n maintancekan ph air. - Berapa banyak orang beli sebulan?  Biasanya kekerapan org belitu bergntung pada kuantiti & qualiti udang kita tu samaada anak benih atau induk. - Kenapa orang suka makan? Sebb isinya manis n siaz besar sekalipun rasanya still lembut n tak kenyal dan lebih sedap dari udang biasa - Siapa yang selalu beli (Baby lobster, adult lobster, customer statistic) =Biasanya penternak lain utk tmbah stock diorang ada jugak penternak baru yg baru nk mul