Lobster Air Tawar (LAT)

Soalan yg biasa kita tertanya tanya bila kita nak ternak LAT nie insyaallah serba sedikit dpt membantu bagi pemula yg baru nak menternak :


- Berapa banyak seekor lobster makan?

=3% dari berat badan dia maknanya sikit je


- pH air lobster berapa?

= Ph yg sesuai antara 6.5-9


- Camne nak control pH?

Ph air biasa tak banyak berubah melainkan kalau + pape addactive mcm daun ketapang,em4,probiotic dll.First setup air penting utk kualiti air,utk air paip biasa ph bawah 7 n biasanya sy mggunakan tcdo2,coral,kapur utk naikkan ph air n maintancekan ph air.


- Berapa banyak orang beli sebulan? 

Biasanya kekerapan org belitu bergntung pada kuantiti & qualiti udang kita tu samaada anak benih atau induk.


- Kenapa orang suka makan?

Sebb isinya manis n siaz besar sekalipun rasanya still lembut n tak kenyal dan lebih sedap dari udang biasa


- Siapa yang selalu beli (Baby lobster, adult lobster, customer statistic)

=Biasanya penternak lain utk tmbah stock diorang ada jugak penternak baru yg baru nk mula start ternak lobster nie


- Senang ke nak jaga?

Dapatkan ilmu cara jaga quality air,pemilihan induk yg berkualiti,cara rawat dia insyaallah senang,Tak cukup ilmu jadi susah ( tak ckp senang dan nk ckp susah pun tak jugak)


- Kena jaga temperature ke?

Tak perlu fokus sgat pda temperature cuma kalau dibawah matahari terik kena la tutup kolam tsb


- Berapa kerap nak tukar air?

Bergantung pada system filter kita dpt jaga quality air tu berapa lama.Biasa seminggu sekali check parameter air mcm ph/tds n kalau agak tinggi dari spec buang suku@setengah lepastu tambah air yg di rawat(Bukan deret air paip tau)


- Berapa kerap lobster tukar kulit?

Selagi dia boleh besar,selagitu dia akan salin kulit tapi kekerapan tu kadang bergantung pada air jugak,kalau air cun dia pun seronok n makan lalu cepat besar n keraplah dia salin kulit


- Tank bersihkan bila?

Bergantung pada sistem filter kitaT

Takperlu bersihkan tank sgt cuma control quality air je mcm sy jelaskan tadi


- Lobster makan apa?

Pallet,Kacang hijau,kacang soya,ubi kentang dll selain dari batu,Kayu

2xsehari pun da cukup belah pagi bagi sikit je n belah petang @mlm bagi mcm biasa tengok pada jumlah lat jgan terlalu bnyak(secukup rasa)


- pH ukur pakai apa?

Alat tester (PH Meter)


- Apa beza ternak lobster dengan ikan? 

Ikan boleh hidup pada ph 8 keatas cuma lat lebih sensitif dari segi parameter air berbanding ikan.


- Susah tak nak jaga?

tak susah tak senang


- Apa pantang larang dia?

Setiap kali nk bela lat pastikan ada perumah@tempat dia menyorok yg cukup kalau tak bila salin kulit @bergaduh pasti ada yg mati


- Temperature of water

Sesuatu yg perlu dijaga (Normal temperature utk hidupan air) 25-30°


- Material of container

Plastik tank,aquarium kaca,Fibre tank,Kanvas


- type of filter used

Machanical/Bio filter


- Recommendation for improve the system

- Maintenance yang selalu kena perhati

- Cost operation (makanan, maintenance system)

Comments

Popular posts from this blog

TIP PENJAGAAN BENIH LAT